Kárrendezés/Kárbejelentés

Profi kárrendező csapatunk mindenben segít Önöknek, keressék Őket bizalommal!


Mit tegyen elsőként egy közlekedési baleset esetén?

A baleset sohasem jön jókor, de előre felkészülhetünk a váratlan eseményekre is. Ha előre átgondolja, hogy baj esetén mit fog tenni, esetleg magánál tartja a szükséges telefonszámokat is, akkor a bajt okozó helyzetben is meg tudja találni a jó megoldásokat. Persze, de mire lehet szükség egy karambol esetén?


 A baleset részvevőinek közös érdeke, hogy gyorsan, szakszerűen intézzék el a rájuk váró feladatokat.  Ha bajba kerül, a legfontosabb, hogy őrizze meg a nyugalmát. Ha nyugodt tud maradni, akkor biztosan nem feledkezik el a legfontosabb teendőiről. Nem utólag kap a fejéhez, hogy de jó lett volna fotókat is készíteni az összetört autókról, most akkor nem kellene arról vitázni, hogy melyik irányból is történt az ütközés.

Ütközéskor, még egy jelentéktelennek tűnő koccanáskor is a legfontosabb dolog, hogy álljon meg! Ha megállás, segítségnyújtás nélkül elhagyja a helyszínt, az cserbenhagyásnak minősülhet. Ennek pedig súlyos büntetőjogi, további anyagi következményei lehetnek.

Készítsen fotókat

A későbbi viták elkerülése érdekében sokat szokott segíteni, ha a helyszínről, a járművek helyzetéről készít néhány fotót. A legjobb, ha ezeken láthatóak a rendszámok is. Amennyiben külföldi részese is van a balesetnek, a kék-sárga baleseti bejelentő bármely nyelven kitölthető, hiszen tartalmilag azonosak. Ezzel Ön is élhet, ha külföldön éri baleset: nyugodtan töltse ki magyarul a bejelentő Önre vonatkozó részeit.
 
Fontos azonban, hogy a balesetben mindkét részvevő autós ugyanazon baleseti bejelentőt töltse ki, tehát ha kettő bejelentőt töltenek – egy magyar és egy más nyelvűt is – mindkettőt mindkét balesetben résztvevő félnek azonos tartalommal kell kitöltenie. Az Önnél levő magyar nyomtatványt is használhatja külföldön. Nem kell a feszült helyzetet azzal is tovább fokozni, hogy az idegen nyelvű szövegeket próbálja megérteni.


Mit tegyen, ha baleset szenved külföldön?

A legfontosabb: amit nem ért, soha NE ÍRJA ALÁ!  Egy nyelvi hiányosság miatt aláírt jegyzőkönyv meghiúsíthatja a baleseti kártérítés kifizetését. Ön kérhet tolmácsot, mert joga van hozzá, hogy minden körülményről pontosan tájékoztassák.
 
Mit tegyen, ha nincs tolmács, vagy túl sokáig kellene rá várni? Ha nem akarják addig elengedni, míg alá nem írja a jegyzőkönyvet?
 
Ha nem biztos abban, hogy mindent pontosan megértett, akkor a legjobb, amit tehet, hogy magyarul írja rá a jegyzőkönyvre saját véleményét, álláspontját. Írja rá, hogy a károkozást nem, vagy csak részben ismeri el. Ne felejtse el a megjegyzése alatt alá is írni a dokumentumot.
 
Sőt, akár az egész dokumentumot kitöltheti magyarul is. Minden országban érvényes szabály, hogy ha külföldi részese is van a balesetnek, akkor a baleseti bejelentő bármelyik nyelven kitölthető. A különböző nyelvű baleseti bejelentők tartalmilag azonosak.
 
Az így kiegészített jegyzőkönyvről kérjen másolatot! Az is hasznos lesz, ha a helyszínről, a járművek helyzetéről készít néhány fotót, melyeken láthatóak a rendszámok is.
 
Akkor se rémüljön meg, ha a külföldi baleset során az intézkedő rendőr csak egy névjegyet ad, vagy felírja a rendőség címét és az esetszámot. Irodánk már ezen adat alapján is el tudja indítani a külföldi károkozó biztosítójával szemben a baleseti kártérítési igény folyamatát.Biztosító felé szükséges teendők:

 
Minden kárbejelentéshez szükséges:

  1. amennyiben a kár jellege indokolja, a megfelelő hatóságok (rendőrség, tűzoltóság) értesítése,
  2. a kárbejelentő nyomtatvány kitöltése és a központon/alkuszon keresztül a Biztosítóhoz történő eljuttatása.
  3. A kárbejelentés minimálisan tartalmazza az alábbi adatokat:
  • kötvényszám
  • kapcsolattartó név, elérhetőség
  • kockázatviselés/ kár helye
  • kárleírás (épületkár, készlet kár, műszaki gép berendezés kár keletkezett-e)
  • saját vagyontárgy, vagy bérelt károsodott-e (esetleg a bérlő kára?)

 
A kárbejelentő nyomtatványt a Biztosítóhoz lehetőség szerint a kár bekövetkezte, illetve észlelését követő 2 napon belül el kell juttatni. A kárbejelentés beérkezését követően a Biztosító rögzíti a kárt, a kárbejelentő alapján intézkedik az esetleges szemléről.
 
A kárkép megőrzése:
 
A kárkép megőrzése mind a biztosított/károsult, mind a Biztosító közös érdeke, így kérjük az alábbiak szerint dokumentálni a károkat:
 
épületkárok tekintetében: fényképek (távolabbi átfogó és közelebbi a kárra fókuszáló egyaránt), részletes javítási árajánlat (anyag és munkadíj egységár és összes költség munkanemenként, méreteket tartalmazó bontásban
 
készlet károk (főleg romlékony élelmiszer tekintetében): tételes leltár, selejtezési jegyzőkönyv, beszerzési bizonylatok, fényképek.
 
műszaki cikk, gép, berendezés károk: szakvélemény a meghibásodás okáról, javíthatóságról, részletes javítási árajánlat, beszerzési számla, vagy nyilvántartási karton másolata (tárgyi eszköznyilvántartás), fényképek (azonosíthatóság miatt a gyári számot tartalmazó matrica, lapocska fényképezése, majd a készüléké).
 
A fényképeket és az elektronikus formában fellelhető iratokat a helyszíni szemle során lehetőség szerint pendriveon vagy CD-n, DVD-n érdemes megküldeni.
 
Mindazonáltal lehetőség szerint a törmeléket, károsodott gépeket, cserélt alkatrészeket, berendezéseket a szemléig/kárrendezési eljárás lezárulásáig őrizzék meg.

Kárbejelentést az alábbi módokon tudja megtenni:

  •  karrendezes@mkfealkusz.hu (az e-mail címre kattintva automatikusan megnyitja levelező rendszerét és már írhatja is nekünk igényét)
  • vagy az alábbi űrlap kitöltésével


Kárbejelentés

Milyen szerződéssel kapcsolatban szeretne kárt bejelenteni?
Adatvédelmi nyilatkozatUgrás az oldal tetejére
X
Ugrás az oldal tetejére