Kabotázs biztosítás

Az úgynevezett kabotázsra, azaz egy tagállamon belül egy másik tagállamban honos fuvarozó által végzett szállítási szolgáltatásokra vonatkozó szabályokat az 1993. október 25-i 3118/93/EGK tanácsi rendelet rögzítette. 

A gyakorlatban, másik tagállamban honos fuvarozók szolgáltatásáról van szó, akik egy nemzetközi út során a fogadó államban tartózkodván ahelyett, hogy üresen térnének haza, a határ elérése előtt fuvarozást végeznek az adott államban. A 3118/93/EGK rendelet lehetővé teszi, hogy a valamely tagállam által kibocsátott közösségi engedéllyel rendelkező vállalkozások más tagállamokon belül közúti árufuvarozási szolgáltatást nyújtsanak, azzal a feltétellel, hogy e szolgáltatás időszakos jellegű. Bevezetésre került az egymást követő kabotázsműveletek korlátozóbb formulája, amely szerint legfeljebb három kabotázsműveletet lehet végrehajtani a fogadó országba irányuló nemzetközi fuvarozást követő hét napban.


A CMR biztosítás mellé köthető kiegészítő kabotázs fedezet

a CMR egyezmény szerinti maximum 8,33 SDR/ kg a sérült áru bruttó súlya alapján térit.  A német jogszabályok, ezzel szemben 40 SDR/kg fedezetet írnak elő a tevékenység végzése esetére.

Ugrás az oldal tetejére
X
Ugrás az oldal tetejére