Hírek / Blog

  • Változás a zöldkártyák orosz és belorusz érvényességében

    05Május

    Változás a zöldkártyák orosz és belorusz érvényességében

    Kedves Ügyfelünk!
     
    Az orosz-ukrán háború és a szembenálló felek kölcsönös szankciói miatt változások álltak be a biztosítási zöldkártya orosz és belorusz elfogadását illetően. Összeállításunkat alább olvashatja:

    2023. június 1-jétől az az EGT-tagállamok, Svájc és az Egyesült Királyság zöldkártyairodáinak jogosultsága, valamint az orosz és belorusz zöldkártyairodákkal közötti kétoldalú megállapodások hatályukat vesztik. Ettől az időponttól az érintett országok és Oroszország (valamint Belorusszia) közötti határokon átnyúló forgalom a határbiztosítás hatálya alá tartozik majd. A kétoldalú megállapodások megszűnésére való tekintettel a magyar nemzeti iroda nevében kibocsátott zöldkártyák Oroszország és Belorusszia területére csak a felmondási idő utolsó napjáig (2023. május 31.) érvényesek. Ezzel párhuzamosan 2023. június 1-jétől az orosz és belorusz irodák által kibocsátott zöldkártyák nem tekinthetők érvényesnek, így azokkal e naptól kezdve Magyarország területére belépni nem lehet, az érintett járművek üzembentartóitól határbiztosítási szerződés megkötését követelik meg.

    BY Belorussziában a belépéskor a belorusz területen kívül nyilvántartásba vett, Fehéroroszországban érvényes zöldkártyával nem rendelkező gépjárművek vezetői kötelesek belorusz biztosítótól határbiztosítást vásárolni az ország területén való közlekedésük teljes időtartamára. A határbiztosítási szerződés legalább 15 napos érvényességi időre köthető. A határbiztosítás Belorusszia államhatárának valamennyi ellenőrzőpontján megköthető, de kizárólag az országba való belépésnél van lehetőség azt megkötni.


    Ha Belorussziába való belépéskor nem kötnek határbiztosítási szerződést, az országon kívül nyilvántartásba vett gépjárművek üzembentartói kötelesek belorusz biztosítóval helyi gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződést kötni. A gépjármű-felelősségbiztosítási kötvénynek arra a teljes időszakra érvényesnek kell lennie, amíg a külföldi jármű belorusz területen közlekedik. A kgbf-kötvények legalább egy hónapos érvényességi időre adhatók ki.


    Belorusszia elhagyásakor a külföldiek kötelesek az ottani határellenőrző ponton a szolgálatot teljesítőnek vagy a vámhatóság tisztviselőjének bemutatni a belorusz területre érvényes biztosítási igazolást, a határbiztosítási szerződés megkötését igazoló biztosítási kötvényt vagy a belorusz területen belföldi biztosítási szerződés megkötését igazoló biztosítási igazolást.


    A Belorusz Közlekedésbiztosítási Hivatal szerint a díjakat jármű típusának és a biztosítás időtartamának függvényében határozzák meg:


     BY 15 napos érvényesség 1 hónapos érvényesség
     személygépjármű 17 €     25 €    
     tehergépjármű 9 €     18 €    
     pótkocsi 6 €     11 €    


    RUS Az Orosz Föderációban nincs klasszikus határbiztosítás. Az orosz kgfb-törvény értelmében Oroszország területére zöldkártya nélkül, vagy a zöldkártyarendszeren kívüli országból érkező közlekedők kötelesek a helyi előírások szerinti gépjármű-felelősségbiztosítást kötni. A kgfb-szerződés az ideiglenes tartózkodás időtartamára köthető, de nem lehet 5 napnál rövidebb érvényességi idejű. A kgfb-kötvényt orosz nyelven állítják ki. Az értékesítési pontok általában minden, a nemzetközi közlekedés számára nyitva álló határátkelőhelytől 500 méteren belül találhatók, és a nap 24 órájában elérhetők.


    Források: mabisz.hu és btib.org


    Üdvözlettel:
    az MKFE Alkusz Csapata

Ugrás az oldal tetejére
X
Ugrás az oldal tetejére