Hírek / Blog

  • 2023. március 30-tól 85 euró a nemzetközi, 9000 Ft a belföldi napidíj

    01Március

    2023. március 30-tól 85 euró a nemzetközi, 9000 Ft a belföldi napidíj

    Megjelent a Magyar Közlöny 2023. 45. számában a Kormány 96/2023. (III. 29.) Korm. rendelete a hazai közúti fuvarozói vállalkozások versenyképességének javítását célzó egyes kormányrendeletek módosításáról.

    Melynek értelmében 2023. március 30-tól a közúti árufuvarozásban és személyszállításban foglalkoztatott gépkocsivezetők és árukísérők napidíja nemzetközi tevékenység esetén 85 euróra, belföldi munkavégzés során pedig 9000 forintra emelkedett a jogszabályban rögzített feltételek teljesülése esetén. 

    „Rendkívüli érdekképviseleti sikerként könyveljük el, hogy az elmúlt hónapokban folytatott intenzív és előremutató egyeztetéseink során a döntéshozói oldalon is megerősödött az az álláspont, hogy a nemzetgazdaság számára kiemelkedően fontos közúti személyszállítási és árufuvarozási alágazat versenyképességének megőrzése és megerősítése prioritást élvező feladat – mondta Barna Zsolt az MKFE elnöke a rendelet kihirdetését követően. – A napidíjak emelése az első fontos lépés ebben a folyamatban, amely azonnal hozzájárul a vállalkozások működési körülményeinek javításához, és régiós szinten is az egyik legjobb napidíj-kondíciót teremti meg a magyar fuvarozók és autóbuszos személyszállítók részére.”

    Az alágazat versenyképességét javító, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium koordinálásával zajló szakmai egyeztetések egyik legfontosabb pontja a tegnap a késő esti órákban kihirdetett rendelettel megvalósult. „Következő lépésként a szintén célegyenesben lévő, a gépjárművezetői képesítési igazolvány (GKI) megszerzésének könnyítéséről szóló rendelet módosítása, majd a kamionstop felülvizsgálatával kapcsolatban még nyitott kérdések lezárását követően a közlekedési korlátozási rend új szabályainak kihirdetése várható. Bízunk benne, hogy a következő hetekben ezek is megtörténhetnek” – tette hozzá az MKFE elnöke.

Ugrás az oldal tetejére
X
Ugrás az oldal tetejére