Információs szám
061/252-0688
 • Céginformáció
 • Székhely
  1149 Budapest, Egressy út 77.

 • Levelezési cím
  1149 Budapest, Egressy út 77.

 • Telefon
  2520688

 • Fax
  3643065

 • E-mail
  alkusz@mkfe.hu

 • Ügyvezető
  Papp Imre

 • Adószám
  13348816-2-42

 • Cégjegyzékszám
  01-09-730679


Ukrajna: rendkívüli állapot
Utolsó módosítás: 2022.02.28
KÉRJÜK, NE INDÍTSANAK EL EGYETLEN GÉPKOCSIVEZETŐT SEM UKRAJNÁBA! Magyarország kijevi Nagykövetségétől érkezett tájékoztatás szerint az ukrán biztonsági helyzetre tekintettel mindenkinek – így a hivatásos gépkocsivezetőknek is – javasolt a regisztráció, függetlenül attól, hogy mennyi ideig vagy milyen célból tartózkodik a szomszédos országban. A ma hajnali orosz invázió és a bizonytalan ukrán belpolitikai helyzet miatt az MKFE arra kéri tisztelt Tagjait, hogy kizárólag akkor indítsanak fuvarfeladatot Ukrajna illetve a háborús övezet felé vagy azon át, ha ez elengedhetetlen.
 A jelenleg Oroszországban tartózkodó járműveket lehetőség szerint északi kerülővel (Fehéroroszország, Lengyelország) hozzák haza, a kaukázusi-régióba pedig déli irányból (Bulgária, Törökország) tervezzék az útvonalaikat. Kérjük, elindulás előtt minden esetben előzetesen tájékozódjanak a hazai és az ukrán hírportálokon is az aktuális orosz-ukrán helyzetről, mert a harci cselekmények miatt folyamatosan változhatnak az ukrán szabályok, továbbá

A kijevi Magyar Nagykövetség a honlapján közzétett tájékoztatásban arra kéri az utazókat, hogy amennyiben a térségben tartózkodnak, előzetesen regisztráljanak» konzuli védelemre, emellett szorosan kövessék figyelemmel a helyi híreket és a közösségi médiát, és tartsák be a hatóságok utasításait.

Kérdésünkre a Nagykövetség elmondta, hogy a regisztráció célja az, hogy a konzuli szolgálat mindig tisztában legyen azzal, hogy az adott időszakban hány honfitársunk tartózkodik a fogadó ország területén, hányan szorulhatnak valamilyen konzuli segítségre egy előre nem látott esemény következtében.

A nagykövetség kiemelte: a sofőrök estében az elérhetőséget, várható időszakot, és az útvonalat (érintett városok) érdemes megadni a regisztráció során.

A Kijevi Magyar Nagykövetség honlapja»

Ukrajnában 2022. 02. 24-től 30 napra rendkívüli állapotot vezettek be, ennek fő elemei:

- különleges szabályok a be- és kiutazással kapcsolatban, gépjárművek átvizsgálása (indokolt esetben)
- tömegrendezvények és sztrájkok tiltása (indokolt esetben, bírósági döntésekkel)
- kijárási tilalom (a közigazgatás által megjelölt településeken)
- iratok ellenőrzése, állampolgárok és ingatlanaik átvizsgálása (indokolt esetben)
- tiltás a sorkatonai szolgálatra kötelezettek és a hadkötelezettek tartózkodási helyének módosítására a hadkiegészítési parancsnokságok engedélye nélkül; az érintettek nem hagyhatják el Ukrajnát
- információk terjesztésének tiltása, amelyek destabilizációhoz vezethetnek
- a távközlés és az internetforgalom különleges szabályozása
- előfordulhat a lakosság ideiglenes vagy végleges evakuálása alternatív lakóhelyek biztosításával
- az ukrán védelmi miniszter közleménye szerint minden ukrán állampolgár kaphat kézifegyvert.

FIGYELEM: A hirtelen megnövekvő lakossági felvásárlás miatt rövid időn belül üzemanyag-ellátási zavarok lehetnek Ukrajnában, ezért oda kizárólag megtankolt járművekkel lépjenek be, továbbá a bankautomatákból történő készpénzfelvétel is korlátozott lehet a következő időszakban!

Ukrán-belarusz határ: A fehérorosz hatóságok tájékoztatása szerint» Ukrajna 2022. február 24-én a délelőtti órákban felfüggesztette a fehérorosz-ukrán határon az ellenőrzőpontok működését. A fehérorosz oldal továbbra is működik.

Az IRU tájékoztatása a lengyel-ukrán és a moldáv-ukrán határokról (2022. 02. 24. 15:48)

A lengyel vámhatóság megerősítette, hogy nyitva vannak az Ukrajnával közös határai. A Lengyelországba irányuló áruszállítás vámeljárásai a szokásos módon működnek. A lengyel hatóságok azonban jelenleg kiemelten kezelik az országba irányuló személyforgalmat, így a teherautók és a haszongépjárművek késésekre számíthatnak.

Moldova és Ukrajna között jelenleg minden határátkelő nyitva van, kivéve a Dnyeszteren Túli Területen (Transznisztria) található Kuchurgan átkelőhelyet, amely le van zárva.

 

TIR-felhasználóknak – Az IRU 2022. február 24-én kiadott eljárásrendje szerint a fuvarozóknak semmiképpen nem ajánlott Ukrajna területére lépniük, vagy ott fuvarműveletet kezdeniük. Azok a fuvarozók, akiket visszairányítanak a feladóhoz, először az indító vámhivatalnál jelentkezzenek, és kérjék a továbbítási eljárás törlését. Csak ezt követően, a vámhivatal engedélyével mehetnek lerakodni. A magyar fuvarozóknak az MKFE Vámszakterületi Csoportja áll szíves rendelkezésére.

2022. 02. 25. 09:00
A legfrissebb információk szerint Ukrajnából nem engedik kilépni azokat a kamionokat, amelyek a CMR- és vám-dokumentumok szerint Oroszországból, vagy Oroszországba szállítanak árut. Ignácz József Péter elnök urat tegnap a késő esti órákban arról tájékoztatta Dr. Onody Rita konzul asszony, hogy amíg nincs döntés az érintett járművek és áruk sorsáról, addig a járművek a határövezetben lévő őrzött vám parkolót keressék fel. A javasolt terminál a Pacobo Nemzetközi Szállítmányozási és Logisztikai Központ vámterülete.

A Logisztikai központ a Google térképen a következő néven található: logistic center PACOBO» (GPS 48.437496240768915, 22.187784041655746)

Magyar nyelvű kontakt:
igazgató
Palkó László
+380 50 317 4500
palkolaszlo1@gmail.com

szállítmányozási osztályvezető
Szabó Gyula
+380 50 372 8745
szabo@pacobo.com

a fuvarok teljesíthetőségét befolyásolhatják az Oroszországgal szemben bevezetett nemzetközi szankciók is. Egyesületünk ma délelőtt telefonos egyeztetést folytatott az ITM-mel, arra kértük a tárcát, hogy a hatóságokkal egyeztetve tegyen lépéseket a záhonyi határ belépő forgalmának felgyorsítása érdekében.
 
Minden jog fenntartva © 2013 MKFE Biztosítási Alkusz Kft
Készítette: SK Trend Kft
Verzió:
Utolsó frissítés: 2023.11.07