Információs szám
061/252-0688
 • Céginformáció
 • Székhely
  1149 Budapest, Egressy út 77.

 • Levelezési cím
  1149 Budapest, Egressy út 77.

 • Telefon
  2520688

 • Fax
  3643065

 • E-mail
  alkusz@mkfe.hu

 • Ügyvezető
  Papp Imre

 • Adószám
  13348816-2-42

 • Cégjegyzékszám
  01-09-730679


Mobilitási Csomag: a 3,5 t alatti kisáruszállító vállalkozásokat is érintik az új szabályok
Utolsó módosítás: 2021.11.15
Az EU által 2020 nyarán elfogadott jogszabálycsomag a vezetési és pihenőidőktől kezdve a kiküldetési szabályokon át az unión belüli fuvarozási előírásokig számos ponton érinti a közút fuvarozókat. Az új előírások között szerepel az is, hogy a nemzetközi viszonylatban dolgozó, kizárólag 3,5 tonna megengedett össztömeg alatti járműveket üzemeltető árufuvarozó vállalkozásoknak legkésőbb 2022. május 21-től közösségi engedéllyel kell rendelkezniük az unión belüli szállításaikhoz.

A britekkel kötött uniós megállapodás szerint a 3,5 tonna alatti járművek engedélymentessége korábban, már 2022. február 21-jétől megszűnik az Egyesült Királyságban. Brit relációban tehát hamarabb lép életbe az engedélykötelezettségi súlyhatár csökkentése.

 

A Brexit és a Mobilitási Csomag miatt szükséges módosítani a hazai jogszabályokon, amely folyamat egyelőre még nem zárult le, ugyanis kihirdetett jogszabályról még nem lehet beszámolni. Emiatt az még továbbra is függőben lévő kérdés, hogy kizárólag belföldi forgalomban kell-e fuvarozási engedélyt majd kiváltani, illetőleg az is, hogy a furgonos vállalkozások pénzügyi megfelelőségéhez járművenként mekkora összegű fedezetet kell biztosítani. A pénzügyi kritériumnál az uniós jog (1071/2009/EK rendelet) minimum szintet határoz meg: első jármű után 1.800 EUR, majd járművenként 900 EUR mértékben, de az adott tagállam dönthet úgy, hogy a 3,5 tonna feletti járművekre jelenleg is alkalmazott szinteket határozza meg: első járműnél 9.000 EUR, a további járművekre egyenként 5000 EUR összegben. Mivel a hazai jogszabály-módosítás kihirdetése előtt állunk, ezért a kisáruszállítóknak a fuvarozási engedélyek kiváltására nincs még lehetőségük, de érdemes előzetesen felkészülni a közelgő változásokra, elsődlegesen az engedélyhez szükséges feltételek megteremtésére (pl. külön képesítéssel rendelkező szakmai irányító).

 

Felhívjuk a figyelmet, hogy a fuvarozási engedélyhez szükséges pénzügyi megfelelősség igazolását az MKFE Biztosítási Alkusz kedvezményesen tudja biztosítani a fuvarozók számára! A pénzügyi igazolás megszerzéséről bővebb információt az mkfealkusz.hu weboldalon találhat, vagy megkeresésre az MKFE Biztosítási Alkusz munkatársai tudnak adni bővebb tájékoztatást.

 

A FUVAROZÁSI TEVÉKENYSÉG VÉGZÉSÉNEK KÉRVÉNYEZÉSÉNÉL BENYÚJTANDÓ IRATOK:

 • cégkivonat vagy vállalkozói igazolvány (tevékenység bejegyezve, ha a kérelmező cégjegyzékben nyilvántartott cég és képviselőjének a közjegyzői aláírás-hitelesítéssel ellátott címpéldányát vagy az ügyvéd által ellenjegyzett aláírás-mintáját a cégbírósághoz benyújtotta, és ezt a tényt a cégjegyzék tartalmazza, a közlekedési hatóság az iratot, valamint a cég cégkivonatát a cégnyilvántartásból elektronikus úton, közvetlen lekérdezéssel szerzi meg.)
 • megfelelő pénzügyi helyzet igazolása (NAV, helyi adó, köztartozásmentes adózói adatbázis). Kaució: fedezetigazolás, könyvvizsgáló, letét
 • szakmai alkalmasság, jó hírnév igazolása (erkölcsi bizonyítvány, nyilatkozat, munkaszerződés, megbízási szerződés, illetve kijelölt személy esetén szakmai alkalmasságot igazoló bizonyítvány)
 • forgalmi engedély (tulajdonosi hozzájárulás)

Üdvözlettel: MKFE  Biztosítási Alkusz Csapata
Minden jog fenntartva © 2013 MKFE Biztosítási Alkusz Kft
Készítette: SK Trend Kft
Verzió:
Utolsó frissítés: 2023.11.07