Információs szám
061/252-0688
 • Céginformáció
 • Székhely
  1149 Budapest, Egressy út 77.

 • Levelezési cím
  1149 Budapest, Egressy út 77.

 • Telefon
  2520688

 • Fax
  3643065

 • E-mail
  alkusz@mkfe.hu

 • Ügyvezető
  Papp Imre

 • Adószám
  13348816-2-42

 • Cégjegyzékszám
  01-09-730679


Fekete-fehér lesz a zöldkártya
Utolsó módosítás: 2020.07.28
A Pénzügyminisztérium 2020. július 24-én kihirdetett rendelete alapján a biztosítótársaságok ezentúl fekete-fehér alapszínben is előállíthatják a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás meglétét igazoló zöldkártyát. Annak hátlapját a kibocsátók akár el is hagyhatják, így a dokumentum egyoldalassá vált.

A vonatkozó 34/2009. (XII. 22.) PM rendeletet a 6/2020. (VII. 23.) PM rendelet módosította. A jogszabályból immáron kikerült a „zöld papírra” való nyomtatás kötelezettsége. Az új normaszöveg így szól:

 

„A zöldkártya mint igazolóeszköz elektronikus képi formájának az üzemben tartó részére elektronikus úton történő rendelkezésre bocsátása a zöldkártyarendszer keretében meghatározott formában történhet. Elektronikus úton történő rendelkezésre bocsátás esetén a rendelkezésre bocsátó felhívja a figyelmet a zöldkártya kinyomtatására vonatkozó követelményekre. Az üzembentartó kérése alapján a biztosító a zöldkártyát az elektronikus út mellett papír alapon is díjmentesen rendelkezésére bocsátja.”

 

A témát érintve a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) egyúttal tájékoztatót is közzétett arról, hogy mely országokban érvényes a dokumentum, és melyek azok, ahol azt nem fogadják el. A nemzetközi egyezménynek jelenleg 48 tagországa van. A szövetség emlékezteti a közlekedőket arra, hogy a kgfb-szerződések kiterjednek az Európai Gazdasági Térség tagállamaira, Svájcra és a kétoldalúan szerződött országokra. Az EU-ban — külön megállapodás alapján — a fedezet igazolásául elfogadják a gépjármű forgalmi rendszámtábláját.

 

Azokban az országokban azonban, amelyek csak a zöldkártya rendszerben vesznek részt, a rendszámegyezményben nem, a biztosító által kibocsátott, a fedezet meglétét igazoló (most már fekete-fehér) zöldkártya szükséges a határátlépéshez. A szomszédos országok közül egyedül ukrajnai határátlépéshez kell bemutatni a zöldkártyát, azonban a MABISZ több országot is felsorol, ahová a gépjármű vezetőjének „ajánlott” magával vinnie a dokumentumot. Tovább a MABISZ tájékoztatójára.pdf

Az MKFE Biztosítási Alkusz Kft. tanácsa, hogy a nézeteltérések és kellemetlenségek elkerülése végett a gépkocsivezető külföldre mindig vigye magával a jármű zöldkártyáját. Magyarországon belül közlekedve ez a biztosítás összegének befizetését tanúsító díjigazolással is helyettesíthető.

Minden jog fenntartva © 2013 MKFE Biztosítási Alkusz Kft
Készítette: SK Trend Kft
Verzió:
Utolsó frissítés: 2023.11.07